Čemažev pohod 2024

Nabiranje čemaža je lahko zabavno.

 

Na soboto, ki je grozila z dežjem, smo se zbrali pod kozolcem na Pečovju. Med čakanjem na otroke, ki so krenili na pohod izpred vrtca Lipa, smo pripravili okusno malico – kruh s čemaževim namazom – uporabili smo nepasirano skuto, skuto brez laktoze in zaseko.

Z otroki smo odšli v bližnji gozd, kjer raste čemaž. Najprej nam je Alenka povedala nekaj o rastlini, njeni zdravilni moči ter uporabi. Pokazala je tudi razliko med podleskom, ki je strupen in čemažem. Obe rastlini lahko rasteta skupaj, saj jima odgovarjajo bolj mokra tla in lahko ju zamenjamo (seveda smo mi nabirali na terenu, kjer podlesek ne raste). Na bolj suhih področjih (kjer nikoli ne bomo našli čemaža) pa raste šmarnica, ki je tudi strupena in zelo podobna čemažu, zato moramo biti pri nabiranju čemaža zelo pazljivi. Otrokom je bila seveda najbolj zanimiva zgodba o prebujajočih medvedih, ki po dolgem zimskem spanju, najprej poiščejo čemaž in se najedo te zdravilne rastline. Na vprašanje, le kako medvedje vedo, da jim čemaž pomaga, seveda nismo našli odgovora …

Z otroki smo nabrali čemaž in odhiteli pod kozolec na okusno malico. Polni novega znanja in s šopki čemaža za mamice, smo se vrnili domov. Pohod je bil zabaven, poučen in okusen, pa še dež smo pregnali.

Sorodne novice

25. pohod
25. pohod po turistični poti občine štore
25. pohod
25. pohod po turistični poti občine štore
25 pohod_v1
Vabilo na 25-ti Pohod po turistični poti občine Štore
Cemazev travnik
Čemažev pohod 2024
cemazev pohod 2024
Vabilo na Čemažev pohod
pustovanje 2024
Pustovanje 2024
pustovanje 2024
Vabilo na pustovanje za otroke 2024
1 2 3 4
Scroll to Top