Čemažev pohod

cemazeva zakuska

Nabiranje čemaža je zabavno...

V majhnem, a gostoljubnem kraju Štore se vsako leto odvija posebno doživetje za ljubitelje narave in tradicionalne kulinarike – nabiranje čemaža v organizaciji Turističnega Društva Štore. Ta dogodek ne le združuje lokalno skupnost, ampak tudi privablja obiskovalce od daleč, ki želijo doživeti čarobnost narave in se naučiti o bogati kulturni dediščini tega področja.

Čemaž, znan tudi kot divji česen, je zelišče, ki je v zadnjih letih pridobilo na priljubljenosti zaradi svoje edinstvene arome in zdravilnih lastnosti. V Sloveniji ga najdemo predvsem v gozdovih, kjer se običajno nabira spomladi. Naše društvo je prepoznalo to edinstveno priložnost, da poveže ljudi z naravo in promovira lokalno kulinariko, hkrati pa ohranja tradicijo nabiranja čemaža, ki sega globoko v korenine tega območja.

Dogodek se običajno začne s pozdravom udeležencev in krajšim predavanjem o čemažu – njegovih lastnostih, pravilnem nabiranju in raznolikih načinih uporabe v kulinariki. Sledi voden pohod v okoliški gozd, kjer udeleženci pod budnim očesom lokalnih strokovnjakov spoznajo, kako prepoznati in pravilno nabrati čemaž. To je priložnost za sproščeno druženje, izmenjavo izkušenj in spoznavanje bogate flore in favne okoliškega gozda.

Poleg tega, da udeleženci nabirajo čemaž, se tudi učijo pripravljati jedi s tem dragocenim zeliščem. V okviru delavnic in kulinaričnih predstavitev lokalni kuharski mojstri delijo svoje znanje o pripravi jedi, ki vključujejo čemaž. To je odlična priložnost za ljubitelje kulinarike, da se naučijo novih receptov in se seznanijo s tradicionalnimi okusi tega področja. Ob zaključku pohoda sledi degustacija na temo čemaža pod kozolcem v Pečovju.
Za vse kulinarične navdušence so na povezavi >>>tukaj nekateri recepti za pri pravo čemaževih dobrot.

Cemazev travnik
Čemažev pohod 2024
Nabiranje čemaža je lahko zabavno.   Na soboto, ki je grozila z dežjem, smo se zbrali pod kozolcem na Pečovju. Med čakanjem na otroke, ki so krenili na pohod izpred vrtca Lipa, smo...
Preberite več
Scroll to Top